Börja arbeta med hemstäd

Arbetet som hemstädare kan vara krävande men också givande på flera vis. Du får fysisk träning på arbetstid och ofta ett socialt utbyte med kunderna. Det är jämförelsevis ett yrke där det är lätt att ta sig in på arbetsmarknaden då efterfrågan är hög. Det krävs heller inte alltid någon specifik utbildning då den i många fall ges av arbetsgivaren direkt på plats. Däremot finns det annat att ha i åtanke när du söker jobb som hemstädare och krav som arbetsgivaren kan ha hos snabbast flyttstädning malmö.

Att arbeta med hemstäd

Hemstäd är en inriktning i yrket som lokalvårdare, vilket är ett annat ord för städare. Att arbeta med städning har både för- och nackdelar. Du behöver vara beredd på att arbetet är fysiskt krävande med många upprepade rörelser. Även om det för många ses som en nackdel så kan det även vara en hälsofördel att röra på sig i sitt arbete. Som hemstädare kommer du besöka kunder som beställt städning i deras eget hem. Det ställer krav på dig som anställd att uppträda professionellt och inge förtroende. Många upplever kontakten med kunderna som en positiv del av arbetet då det ger ett socialt inslag i jobbet som ger energi och variation. Men det gäller även att vara serviceinriktad och precis som vid andra serviceyrken sätta kunden i centrum. Dina kunder kan vara olika typer av människor då de som anställer hemstädare inte tillhör en specifik grupp av människor. Vissa är äldre och har svårt att städa själva och vissa kan ha funktionshinder. Men det kan också vara människor som väljer hemstäd av andra anledningar, som exempelvis tidsbrist.

Krav för att arbeta med hemstäd

Det finns inga formella krav för att få arbeta som städare utan det är individuellt för arbetsgivaren. Dock är det alltid en fördel med relevant utbildning och för den som vill stå ut i mängden finns både kortare och längre kurser. I många fall kan arbetsförmedlingen hjälpa till att ordna med en kurs eller praktikplats. Om du inte har en tidigare utbildning får du lära dig arbetet på plats hos din nya arbetsgivare. Som hemstädare krävs i många fall att du har körkort för att kunna ta dig till och förflytta dig mellan kunderna. Om du saknar körkort kan du försöka hitta ett företag som använder sig av exempelvis cykel som transportmedel istället. I övrigt är en god fysik att föredra och att inte vara rädd för att arbeta hårt. Arbetsgivare brukar efterfråga sökande som är strukturerade och klarar av att arbeta i ett högt tempo. En fördel är att behovet av hemstädare är stadigt högt på arbetsmarknaden, vilket bådar gott för den som har ett intresse av yrket.